8. Sınıf Din Kültürü Ders Notları
8.Sınıf İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem

İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem
- İnsan, bir toplum içerisinde doğar ve yaşamını sürdürür. Dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren başkalarının yardımına ihtiyaç duyar. İnsan hayatını devam ettirmek için yeme, içme, barınma ve korunma gibi birtakım temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. Bu nedenle insan, yaşamını bir toplumun üyesi olarak yardımlaşma ve paylaşma içerisinde sürdürmek zorundadır.
Yardımlaşma insan için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Toplumda herkes bir diğerine muhtaçtır.
- İnsanları yardımlaşmaya teşvik eden Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu düşman eline bırakmaz. Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslüman’ın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim dünyada, bir Müslüman’ın (ayıbını) örterse Allah da kıyamet günü onun (ayıbını) örter.” (Müslim, Birr, 58.)
İslam dini insanların yardımlaşma ve dayanışma içinde kardeşçe yaşamalarını ister
- İslam dini insanların yardımlaşma ve dayanışma içinde kardeşçe yaşamalarını ister. Bu yüzden Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslümanları bir bedenin organlarına benzetmiştir; “Müminler birbirlerine
merhamet etmekte, birbirlerini sevmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir. Vücudun herhangi bir organı hastalandığında bütün vücut bundan rahatsız olur. Aynı şekilde bir mümin de sıkıntı içinde bulunduğunda, diğer müminler onun sıkıntısını, derdini ve üzüntüsünü paylaşırlar.” (Buharî, Edeb, 78.)
Organlar arasındaki uyum, bedenin sağlıklı çalışmasını sağlar. Toplumun birlik ve beraberliği için de organların uyum ve düzeni gibi bireyler arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve uyumlu olması gerekir.
- Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette insanlara yardımlaşmaları ve dayanışma içinde olmaları emredilmiştir. Bu ayetlerin birinde Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur: “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara suresi, 110. ayet.) Başka bir ayette de: “De ki: …Harcadığınız her şey, ana-baba, akraba, yetimler, yoksullar ve yolda kalmış kişiler içindir. Allah yapacağınız her hayrı (iyiliği) bilir.” (Bakara suresi,215. ayet.) buyrulur.
Dinimiz, herkesin kendi durumuna göre yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasını tavsiye eder.
Sadaka ile ilgili bir hadis
- Bir gün Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.): “Her Müslüman’ın sadaka vermesi gerekir.” buyurdu. Bunu duyanlar bir an için şaşırdılar çünkü aralarında zengin olmadıkları için mal ile sadaka veremeyenler de vardı. Hemen sordular: (Sadaka verecek mal) Bulamayana ne dersin? Allah Resûlü: “Eliyle (emek verir) çalışır. Hem kendisi faydalanır hem de sadaka verir.” buyurdu. Sahabe tekrar, ya buna gücü yetmezse ne dersin? diye sordular. “İhtiyaç sahibi, darda kalmış ve mazlum kimselere yardımcı olur.” Sahabe tekrar, ya buna gücü yetmezse ne dersin? diye sorunca Resûlullah: “İyiliği veya hayrı emreder.” buyurdu. Bunu da yapmazsa ne dersin? diye dördüncü kez sorunca, “Kötülükten uzak durur. Bu da bir sadakadır.” buyurdular. (Müslim, Zekât, 55.)
Yardımlaşmaya nerden başlamalıyım?
- Müslüman paylaşma ve yardımlaşmaya yakın çevresinden başlamalıdır. Bu konuda bir ayette: “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisâ suresi, 36. ayet.) buyrulmaktadır.
Yardımlaşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz
- Dinimiz insana ve topluma faydalı olan hususlarda yardımlaşmayı emrederken zararlı ve kötü olan işler üzerinde yardımlaşmayı yasaklar. Bu konuda Yüce Allah (c.c.) bir ayette şöyle buyurur: “ … İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah’a karşı gelmekten sakının çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.” (Mâide suresi, 2. ayet.)
Faydalı Bağlantılar:
Konu ile ilgili Test Çözmek için Bağlantıya Tıklayınız.
Diğer Ders Notları için Bağlantıya Tıklayınız.
Etkinlik Çözmek için Bağlantıya Tıklayınız.
Konu ile ilgili Dokümanlar İndirmek için Bağlantıya Tıklayınız.
İçeriği beğendiyseniz yorum yazarak bize destek olabilirsiniz.
Çok faydalı teşekkürler